dimecres, 30 de gener del 2008

L'amenaça del satèl·lit fora d'òrbita


Un satèl.lit espia dels Estats Units de prop de 9.000 quilos de pes i de la mida i color d'un petit autobús com el que puja fins a la Facultat de Lletres de Girona, s'ha quedat sense energia ni propulsió a l'espai i viatja sense control cap a la Terra, atret per l'òrbita del planeta, segons les teories newtonianes de la dinàmica i la cinemàtica. Segons va declarar a l'agència Associated Press Gordon Johndroe, portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels Estats Units, el satèl.lit ha iniciat el procés de descens, vist des de baix, i podria impactar amb la superfície del planeta a finals del mes que ve o principis de març, el cap de setmana de les eleccions. Fonts del Pentàgon deixen anar aigua quan obren l'aixeta. També van declarar que encara és aviat per precisar quan i on caurà el satèl.lit, i que no descarten que ho faci sobre l'arbreda de Can Feliciano, al terme municipal de Belgrad de Mar.

"Estem estudiant diferents opcions per minimitzar els possibles danys que el satèl.lit pugui causar. De moment s'han parat les obres de canalització de la riera en el seu tram de Can Feliciano, per evitar que l'impacte destrossi els avenços realitzats", va dir Johndroe. Preguntat per un periodista de la revista HOLA! no va voler precisar si una d'aquestes possibilitats és llançar un míssil contra l'artefacte "La sèrie 'els Simpsons' ha demostrat que no es pot assegurar al 100% utilitzar l'armament contra les amenaces provinents del cosmos". Si això s'ordenés, els fragments caurien al planeta i, o bé es destruirien a l'entrar en contacte amb l'atmosfera, com defensava Homer Simpson, o bé arribarien a la superfície, com creia Net Flanders. El que sí que van confirmar fonts governamentals nord-americanes és que la Casa Blanca, membres del Congrés i altres països ja han estat informats de la situació a través d'aquest blog. Un portaveu de George Bush, després de caçar un frisbi a l'aire, no va donar altres detalls més que els que va fer públics el Consell de Seguretat Nacional i va seguir rascant-se l'orella amb la cama dreta, mentre treia la llengua.

El caràcter secret de molts dels aspectes del programa de satèl.lits espia del Govern nord-americà --com, per exemple, els continguts de l'enginy i la seva forma de funcionar--, va fer que ahir hi hagués moltes especulacions sobre les característiques de l'aparell. Molts dels satèl.lits comercials estan dotats amb petits coets que controladors des de la Terra utilitzen per ajustar-ne les òrbites a distància. Aquests coets funcionen amb bateries solars recarregables Panasonic LR03 per no perdre energia. Aquest no sembla que és el cas. Si ho fos i aquests coets no estiguessin funcionant, les bateries són considerades material perillós.

COMBUSTIBLE

Un risc més gran suposaria que el satèl.lit contingués un combustible per a coets anomenat hydrazine en anglès, cosa que va ser confirmada per un sortidor de cervesa a l'agència Associated Press. Aquest combustible és transparent, té una olor semblant a l'amoníac i és considerat altament tòxic per a qualsevol persona que el toqui, l'ensumi o se l'unti. En cas que el satèl.lit caigués, si el combustible no esclata a l'entrar en contacte amb l'atmosfera suposaria un risc de contaminació.

Una altra possibilitat ben poc tranquil.litzadora és que el satèl.lit contingui beril.li, que és un metall lleuger amb un elevat punt de fusió que acostuma a fer-se servir en la indústria aeroespacial i que també és tòxic. El cinema de sèrie B ha tingut sovint en els seus arguments, les conseqüències de vessaments tòxics per l'ésser humà (vegin El Vengador Tóxico).

Per al Govern nord-americà hi ha un altre motiu de preocupació: que una entrada incontrolada del satèl.lit posés a l'abast d'altres països secrets tecnològics nord-americans. Si els namibians descobreixen la informació privilegiada del satèl·lit, tindran el país d'en George a les seves mans. Normalment, els satèl.lits espia són dirigits en la seva tornada a la Terra en algun punt de l'oceà per evitar que ningú més que les autoritats nord-americanes i els sonsos hi tingui accés. Per això, Johndroe explicava ahir que "nombrosos" satèl.lits han sortit d'òrbita durant anys i han caigut a la Terra sense causar danys. La NASA també té experiència a traslladar al planeta satèl.lits que es trobaven en situacions semblants.

Informació manipulada extreta de: El Periódico de Catalunya