dijous, 14 de juny del 2007

Cau la UdG



L´esfondrament de part del seminari menor de Girona va bloquejar totalment la pujada, o la baixada, depèn si s'està a baix o a dalt, de Sant Domènec i va deixar diversos metres d´alçada de materials d´obra i del mateix edifici bloquejant el carrer. La imatge era dantesca. Pedres d´un mur lateral del seminari, ferralla i taulons de fusta d´una bastida van quedar barrejats en un munt que, en una primera instància, feia tèmer que algun vianant, algun obrer, algun estudiant repelent o professor vacilón, podria haver quedat atrapat a sota. En tancar aquesta edició, vam posar el valdó, i tot apuntava que la sort havia volgut que en aquells moments ningú passés per sota.

Es tracta d´un carrer molt concorregut que serveix per arribar a la Universitat i molt utilitzat també pels guiris amb xancletes i mitjons. La causa de l´esfondrament es desconeix i els Munillos buscaven ahir possibles testimonis que ajudin a aclarir el motiu de l´accident.

Un cop es va tenir coneixement del succés, poc abans de les set de la tarda, Bombers, Mossos d'en Saura i Policia Municipal van dirigir-se a la zona i van acordonar l´indret, no amb corda, sinó amb cinta de plàstic. Tot el material va caure al mig del carrer, just al davant del número 9 de la pujada de Sant Domènec. En aquells moments hi havia una desena de persones als pisos i en una botiga de jocs d´estratègia, la Freak-Style, freak, freak. El material desprès havia mig tapiat l´accés als habitatges i l´únic punt de sortida era a escassos centímetres de tot el material apilonat bruscament, fet que feia perillar una fugida tranquil·la.
El soroll provocat per la caiguda del mur i la bastida va ser molt estrident. Diversos cotxes van quedar totalment coberts de pols tot i estar a una vintena de metres més enllà. La pols també va entrar a l´interior d´alguns habitatges, que s'hauran d'escombrar i fregar abans que arribi la dona.

Els veïns van començar a treure el cap pels balcons, deixant el cos assegut al sofà, i van veure com tenien part de l´antic seminari als peus. Bombers i policies van obligar-los a cops de porra a romandre una estona a l´interior de l´edifici per motius de seguretat. Més tard van poder sortir, de dos en dos, pràcticament amb el que portaven a sobre. Alguns dels afectats van poder treure les seves mascotes, d'altres van preferir deixar la sogra dins de casa, com l´exregidor del Barri Vell David Vivó. Tots, però, han hagut de passar la nit fora, dormint sota el Pont de Pedra, per evitar qualsevol risc. Per precaució, els residents en els blocs de pisos dels números 11 i 13 també van haver de ser desallotjats a cops de porra, mentre cridaven consignes com "un desalojo, otra okupación".

Van dirigir-se fins al punt d l´incident el delegat de la Generalitat de Catalunya, Jordi Martinoy, que estava acabant de mirar el Cor de la Ciutat, l´alcaldessa de Girona en funcions, Anna Pagans amb el seu Pegaso, i diversos regidors gironins com Joan Pluma, Isabel Salamaña, Ponç Feliu, Maria Àngels Freixenet o Rafael Mas.

Multitud de curiosos i coneguts dels veïns de la zona es van anar apropant fins al bar Campus per prendre unes Voll Damms mentre els bombers feien la seva feina.

Les tasques per treure tot el que va quedar abocat al mig del carrer estava previst que s´allarguessin durant diverses hores, pràcticament tota la nit. Però aquest matí, encara hi treballaven els bombers i la policia. La intenció era desmuntar la bastida des d´una grua de les mateixes obres, d´aquesta manera es volien assegurar que la part que es mig aguantava gràcies a la xarxa de seguretat no acabés també desprenent-se, però ja sabem a quin país ens trobem, i Manolo i compañía han fet molt de mal al sector de la construcció i els apanyos. Posteriorment es va preveure procedir a retirar tota la pedra, la ferralla i la fusta que havia quedat acumulada al carrer. Diverses màquines excavadores ja estaven preparades per començar a actuar quan se les requerís. De moment encara no s'hi pot pujar.



Font original: Diari de Girona.

1 comentari:

Comandant Black ha dit...

No n'estic segur, però m'han arribat veus que l'Associació per a la preservació de la comunitat d'insectes de la Pedra de Girona del Barri Vell ha denunciat l'empresa que està portant a terme l'obra de restauració de l'edifici esfondrat perqu`s'han trobat els cossos (bé no sé si dir-ne així) de 3 aranyes potes llargues, una mosca verda de la caca, un "cortapichas" (per aquells qui no ho sabeu és un insecte que dues pinces petites al davant, molt poc comuns avui dia) i també s'han tropat una papallona desintegrada (que dius... com l'han trobat? però sí, ells ho han fet). Reclamen una indemnització de 900 euros per cada víctima i el doble per la desintegrada, que servirà per fer-li un "busto" que li regalaran a la seva familia.