dimarts, 25 de desembre del 2007

Armadillo Navideño

En la classificació científica dels éssers vius, l’armadillo pertany al regne dels animals (Animalia), un ampli grup d’espècies eucariotes, heteròtrofes i pluricel·lulars, que es caracteritzen per tenir capacitats de locomoció i un pla corporal fixa. La mobilitat és la característica principal dels membres d’aquest regne, però cal dir que no és exclusiva d’aquest grup.

El següent graó de la classificació jeràrquica de les espècies és la filiació. El gènere estudiat pertany als cordats (Chordata), que és el grup amb major diversitat de nínxols ecològics conquerits, i el que han demostrat un major nombre d’adaptacions al medi. En destaquen la capacitat d’autoregulació i organització interna, l’elevació i el manteniment constant de la temperatura del cos –en aus i mamífers-, el sistema digestiu és complet -boca i anus-, es reprodueixen sexualment –sexes separats-, la fecundació pot ser externa com interna –en el cas concret de l’armadillo és interna-, tenen un cor ventral, un esquelet ossi, la musculatura segmentada, una cua post-natal i la faringe amb funcions respiratòries i digestives.

L’armadillo és inclòs dins dels mamífers (Mammalia). El principal tret és la presència de glàndules mamàries a les femelles de totes les espècies. Aquestes glàndules segreguen llet per alimentar les cries durant els primers mesos de vida. La composició simplificada dels ossos del crani també n’és una característica, a l’igual que la part inferior de la mandíbula, formada per un sol os mòbil, l’articulació del coll, la cadena d’ossos petits a les orelles que permeten la transmissió de sorolls, un olfacte molt desenvolupat, un cervell complex, l’aparició d’un diafragma muscular per separar la capacitat toràcica de l’abdominal, extremitats toràciques i el revestiment de pèls a gran part de la superfície del cos.

L’ordre del Xenarthra, significa “articulacions insòlites”, té com a característica principal i exclusiva el fet que les articulacions vertebrals a nivell lumbar són diferents a les de qualsevol altre mamífer.

Els dasypòdids són la família a la qual pertanyen els armadillos, la descripció de la qual ve a continuació. Els diferents gèneres d’aquesta família són: Euphractus, Cabassous, Chaetophractus, Zaedyus, Tolypeutes, Priodontes, Calyptophractus, Chlamyphorus i el Dasypus.



Informació recollida amb l'ajuda del Rei dels galifardeus