dilluns, 12 de maig del 2008

El territori, la societat i l'Estat ( I )

Friedrich Ratzel, geògraf alemany de finals del segle XIX, el primer en parlar de geografia humana i de geografia política, té una percepció del territori com a ésser viu, com a organisme en cerca d’aquell territori vital per la vida de l’Estat, i de la societat que alberga.

Le sol, la société et l’Etat, és un article que Ratzel publica a la revista francesa L’anée Sociologique l’any 1898. És un assaig, un seguit d’exemples que justifiquen les seves hipòtesis i les converteixen en estudis, en lleis del comportament de l’Estat, la societat i el territori. És també una crítica a la sociologia de l’època, a la que acusa d’estudiar a l’home sense tenir en compte un dels més grans condicionants dels seu comportament com és el sòl, el territori on creix i es forma la societat i l’Estat. En aquest article, Ratzel és fidel a la seva percepció de la geografia com a positivista, com a ciència capaç de crear lleis que vinculin el comportament de l’home a la terra, i a l’organicisme de l’Estat.

Segurament la coexistència d’un seguit de disciplines variades que tenen com a objecte d’estudi tan el comportament de l’home –filosofia, teologia, psicologia, sociologia, biologia, arquitectura, publicitat-, com de la natura –ciències ambientals, física, química-, com dels processos històrics –història, història de l’art, periodisme, ciències polítiques, economia-, poden donar resposta als diferents processos que Ratzel interpreta com a la interrelació del territori amb la societat que hi habita. Ell ho explica des del prisma que engloba el territori, la societat i l’Estat, i tot i que els successos territorials es poden explicar de múltiples maneres, la que proposa Ratzel no està mancada d’argument i fets que responen a unes teories i prediccions.

Durant la pròxima setmana analitzarem des de Tandebò visquéssim a Belgrad aquest article.